Rusya Tahıl İhracatçıları Birliği, yayınladığı mesajda Türkiye'nin, 21 Haziran-15 Ekim arasındaki dönemde buğday ithalatını durduracağını, bunun Rusya'nın ticaretini etkileyeceğini duyurdu. Kuruluşun yönetim kurulu başkanı Eduard Zernin, konunun sadece Rusya değil, tüm ülkelerden buğday alımı ile ilgili geçici bir sınırşama olduğunu açıklayarak bu bilgiyi Kommersant'a doğruladı. Zernin, bu bilginin Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan bir mesajda da verildiğimi, kısıtlamaların süresinin piyasa koşullarına göre ayarlanabileeğinin anlaşıldığını söyledi.
Reuters'in aktardığı Rusagrotrans verilerine göre Rusya, Temmuz 2023'ten Mayıs 2024'e kadar toplamda 50,5 milyon ton buğday ihraç etti. Bu, geçen sezonun aynı dönemine göre 10 milyon ton daha fazla ürün anlamına geliyor. 
 
Hububat İhracatçıları Birliği'nin verilerine göre Türkiye, nisan ortası itibarıyla bu sezon Rusya buğdayının ikinci büyük alıcısı oldu. İlk sırada Mısır, üçüncü sırada Bangladeş yer alırken, ilk beş ithalatçı arasında Pakistan ve Cezayir de yer aldı.
 
Rusya Tahıl İhracatçıları Birliği'ne göre Türkiye'ye tahıl tedariği geçen sezona göre yüzde 23 oranında azalarak mayıs ayında 6,5 ??milyon tona indi. Rus ihracatçılar eksilen satışları Asya ülkelerine artan arzla dengeedi.
 
Rusya Tahıl İhracatçıları Birliği Başkanı Eduard Zernin, Türkiye'nin resmi hububat kurumu TMO'nun 9 milyon tonun üzerinde önemli bir rezerv oluşturmayı başardığına ve muhtemelen bu miktarı artık satacağına dikkat çekiyor.
 
Sovecon şirketi  direktörü Andrey Sizov, Türk yetkililerin kararının, yerel tarım üreticilerine kendi hasatlarını satmalarına izin vererek onları destekleme arzusuyla ilgili olduğunu söyledi.
 
Piyasa, yasağın Rusya hasadına ilişkin riskler de dahil olmak üzere dünya buğday fiyatlarında son dönemde yaşanan artışla ilgili olduğuna inanıyor. Reuters'in aktardığı Sovecon'a göre, 3 Haziran itibarıyla yüzde 12,5 proteinli Rus buğdayının ortalama FOB fiyatları son bir haftada  ton başına 242-246 dolardan 252-255 dolara yükseldi.
 
Ancak Andrey Sizov, Türkiye'nin düzenli olarak benzer adımlar attığını hatırlatarak, Türkiye'nin dünyanın en büyük un ihracatçısı olduğunu ve gelecekte muhtemelen ithal hammadde tedariki için pazar açmak zorunda kalacağını belirterel "Bu, Rus ihracatçılarla Türkiye arasındaki önemli satış hacmini korumamıza olanak tanıyacak" dedi.

Haber Detayı

444 66 35